Jakie dokumenty trzeba posiadać przy przejeździe przez granice Czech?
Jakie dokumenty trzeba posiadać przy przejeździe przez granice Czech?
Witam, posiadam od niedawna małą firmę przeprowadzkową, siedziba firmy znajduję się we Wrocławiu ale operujemy też w okolicy, ostatnio dostałem zlecenie od klienta który przeprowadza się do miejscowości Trutnov (miasto nie daleko granicy Czech), do pracy używamy furgonetek Renault D-Series D7.5 4x2, teraz pytanie pierwszy raz przeprowadzamy kogoś do Czech, znajdują się w strefie Schengen więc jedyny dokument jakiego potrzebujemy przy normalnym przejeździe to dowód osobisty i prawo jazdy, czy tak samo będzie z furgonetką? Ktoś był w takiej sytuacji i wie może czy trzeba sobie załatwić jakieś dodatkowe dokumenty? Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.
- Konieczny_D0
- Kontakt:
Re: Jakie dokumenty trzeba posiadać przy przejeździe przez granice Czech?
Na Czechy jeżdżę często właśnie w sprawach biznesowych pojazdem firmowym, zawsze zabieram ubezpieczenie OC, dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem technicznym. oraz upoważnienie firmy leasingowej po angielsku. Z takim zestawem dokumentów nigdy nie miałem problemów.
Tylko dodam że w Czechach obowiązują winiety , byłam kiedyś na wycieczce z chłopakiem, pojechaliśmy do Pragi i dostaliśmy mandat właśnie za brak winiety , Polak mądry po szkodzie. Można je kupić chyba na każdej stacji benzynowej i na przejściu granicznym, ale najwygodniej będzie on-line, zawsze kupuje przez https://e-vignettes.com/pl/c/E-Winiety-Czechy/13 , jeszcze mnie nie zawiedli . Tylko trzeba by sprawdzić do jakiej kategorii zalicza się ta furgonetka bo w Czechach maja różne winiety na różne pojazdy .
Znasz już finansowy magazyn? https://finansowymagazyn.pl/ Koniecznie zobacz najnowszy wpis!
Cały zestaw dokumentów + winieta powinnno być wystarczające. Będziesz wtedy przygotowany na cały przejazd, a jednak o winietach wielu ludzi zapomina (jak widać wyżej )
Przygotuj się jeszcze dokładnie, bo inaczej ty będziesz musiał pokryć wszystkie koszty, gdzie dostaniesz mandat i będzie to na stratę firmy
Powodzenia!
Przygotuj się jeszcze dokładnie, bo inaczej ty będziesz musiał pokryć wszystkie koszty, gdzie dostaniesz mandat i będzie to na stratę firmy
Powodzenia!
- Bodo.Domino
Ze swojej perspoektywy ci powiem, że koniecznie musisz zrobić research i się przygotować, bo to co piszą wyżej jest prawdą, że potem zapłacisz za to i wygenerujesz sobie straty. Weź może włóż to w koszty klienta swojego, bo bez sensu, żebyś ty jeszcze dokładał do tego, że ktoś się przeprowadza aż tyle kilometrów. Myślę, że to jest najlepszy deal, bo za usługi trzeba płacić, a tym bardziej jak ma się kaprys wyprowadzki do Czech. Niby sąsiedzi, ale niech wydają jeszcze trochę hajsu w Polsce