Jakie dokumenty trzeba posiadać przy przejeździe przez granice Czech?

Awatar użytkownika
Rafał.B77

Jakie dokumenty trzeba posiadać przy przejeździe przez granice Czech?

pt lip 12, 2024 6:46 am

Witam, posiadam od niedawna małą firmę przeprowadzkową, siedziba firmy znajduję się we Wrocławiu ale operujemy też w okolicy, ostatnio dostałem zlecenie od klienta który przeprowadza się do miejscowości Trutnov (miasto nie daleko granicy Czech), do pracy używamy furgonetek Renault D-Series D7.5 4x2, teraz pytanie pierwszy raz przeprowadzamy kogoś do Czech, znajdują się w strefie Schengen więc jedyny dokument jakiego potrzebujemy przy normalnym przejeździe to dowód osobisty i prawo jazdy, czy tak samo będzie z furgonetką? Ktoś był w takiej sytuacji i wie może czy trzeba sobie załatwić jakieś dodatkowe dokumenty? Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.

no avatar
Konieczny_D0
Kontakt:

Re: Jakie dokumenty trzeba posiadać przy przejeździe przez granice Czech?

pt lip 12, 2024 8:57 am

Na Czechy jeżdżę często właśnie w sprawach biznesowych pojazdem firmowym, zawsze zabieram ubezpieczenie OC, dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem technicznym. oraz upoważnienie firmy leasingowej po angielsku. Z takim zestawem dokumentów nigdy nie miałem problemów.

Awatar użytkownika
NIKA.S_97
Kontakt:

pt lip 12, 2024 11:08 am

Tylko dodam że w Czechach obowiązują winiety :) , byłam kiedyś na wycieczce z chłopakiem, pojechaliśmy do Pragi i dostaliśmy mandat właśnie za brak winiety :cry: , Polak mądry po szkodzie. Można je kupić chyba na każdej stacji benzynowej i na przejściu granicznym, ale najwygodniej będzie on-line, zawsze kupuje przez https://e-vignettes.com/pl/c/E-Winiety-Czechy/13 , jeszcze mnie nie zawiedli :mrgreen: . Tylko trzeba by sprawdzić do jakiej kategorii zalicza się ta furgonetka bo w Czechach maja różne winiety na różne pojazdy ;) .
Znasz już finansowy magazyn? https://finansowymagazyn.pl/ :D Koniecznie zobacz najnowszy wpis!

no avatar
Robson_P

pn lip 22, 2024 7:14 am

Cały zestaw dokumentów + winieta powinnno być wystarczające. Będziesz wtedy przygotowany na cały przejazd, a jednak o winietach wielu ludzi zapomina (jak widać wyżej ;) )
Przygotuj się jeszcze dokładnie, bo inaczej ty będziesz musiał pokryć wszystkie koszty, gdzie dostaniesz mandat i będzie to na stratę firmy :D

Powodzenia!

no avatar
Bodo.Domino

pn lip 22, 2024 10:50 am

Ze swojej perspoektywy ci powiem, że koniecznie musisz zrobić research i się przygotować, bo to co piszą wyżej jest prawdą, że potem zapłacisz za to i wygenerujesz sobie straty. Weź może włóż to w koszty klienta swojego, bo bez sensu, żebyś ty jeszcze dokładał do tego, że ktoś się przeprowadza aż tyle kilometrów. Myślę, że to jest najlepszy deal, bo za usługi trzeba płacić, a tym bardziej jak ma się kaprys wyprowadzki do Czech. Niby sąsiedzi, ale niech wydają jeszcze trochę hajsu w Polsce 8-)

ODPOWIEDZ